söndag 25 oktober 2009

D. Original - Pete Rock & CL Smooth



En av de mest legendariska hip-hop akterna någonsin har återigen återförenats och ska nu spela i Stockholm i november. De jag pratar om är inga mindre än Pete Rock & CL Smooth, som spelade in en EP och två album första halvan av 90-talet. Deras debutalbum "Mecca and The Soul Brother" är så mycket en klassiker det bara kan bli! Pete Rock är en av de största, och enligt mig och många andra en av de bästa, producenterna och beat-makarna inom hip-hop genom tiderna. Hans beats kännetecknas ofta av sköna basslingor och framför allt även hans blås-samplingar. Han har producerat för stora rappare som Rakim, Nas, Redman, Raekwon, Ghostface, Run DMC m fl, men det är framför allt hans remixer av låtar från t ex Public Enemy, House Of Pain, Black Eyed Peas, Black Star som är några av hans största stunder. Precis som många andra duor har de haft interna problem och splittrades första gången redan 1995, och har sedan dess gjort lite låtar ihop men mest gnabbats och CL gick ut i intervjuer och sa bland annat "make my beats, faggot!" Men nu kommer de alltså stå på en scen i Sverige för första gången tillsammans, det blir inte större, och jag kommer verkligen försöka vara där!
De låtarna jag ska bjuda på, och även de original-låtarna som samplats i dom, är en vardera från deras två album och kännetecknar verkligen hur de låter. Den första är
"They Reminisce Over You (T.R.O.Y.)" och är en sådan där låt som alla som lyssnat på hip-hop sedan i alla fall förra decenniet känner igen från första sekunden. En av de bästa låtarna någonsin! Blåset som samplas, och kommer vid ca 1:37 in i originalet, är helt klart ett av de bästa någonsin och är så grymt och klassiskt att det får, för att citera Petter, "hip-hop kukar att stå". Den andra, "I Got a Love", är kanske inte på samma nivå, vilket är svårt, men håller ändå toppklass och får nacken att gunga automatiskt, och den vokala samplingen i refrängen är ju bara hur skön som helst. Njut och gunga med!

Pete Rock & CL Smooth - "They Reminisce Over You (T.R.O.Y.)"


Tom Scott - "Today"


Pete Rock & CL Smooth - "I Got a Love"


Ambassadors - "Ain't Got the Love (Of One Girl on My Mind)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar